Ons Podium Amsterdam

Project team: Kees Draisma, Gimill Mual, Jarno van Essen, Maarten Vermeulen, Sjors Onneweer, Marije Brans
Locatie: Amsterdam
Start: 2013
Oplevering: 2018
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: CV Ontwikkelsamen Podium UA

Ons Podium Amsterdam is een zelfbouwproject dat in 2013 is geïnitieerd door Springtij Architecten en Axon adviseurs en is uitgevoerd door Vink Bouw Nieuwkoop. Het totale project is 7830m2 BVO. Er zijn 49 appartementen, 7 bedrijfsunits en een parkeergarage met 56 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Ons Podium Amsterdam ligt in de overgangszone tussen Nieuw west en Oud zuid. Het ontwerp kenmerkt zich door de combinatie van geprofileerd genuanceerd metselwerk en een functioneel geometrische gevelindeling. Er is zo aansluiting gezocht bij de architectuurstijlen die deze gebieden kenmerken; Berlage ontmoet van Eesteren.

Geïnspireerd door de spontane geveltuinen in de oude binnensteden is de gevel uitgevoerd met maar liefst 480 meter naar buiten gevouwen metselwerk plantenbakken waardoor alle bewoners op alle verdiepingen een eigen geveltuin hebben gekregen. Het woongebouw zal mede vanwege de groeiende gevel continu transformeren.

Bewoners hebben de vrijheid gekregen om eenheden te schakelen en daarmee de grootte van hun appartement te bepalen. Iedere bewoner is individueel begeleid in de indeling van het appartement, wat heeft geresulteerd in 49 unieke woningen. Door de grote betrokkenheid van de bewoners tijdens de voorbereiding, hebben de bewoners elkaar al in vroeg stadium leren kennen. Zo is gezamenlijk kleurstelling en inrichting van algemene ruimtes en de binnenplaats bepaald.

Ons podium Amsterdam is ook een zeer duurzaam gebouw. Energiebesparende maatregelen zoals een hoge isolatiewaarde, vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming, tripple Hr++ beglazing, zonnepanelen op het dak en een WTW installatie hebben gezorgd voor een hoge score op de duurzaamheidsladder. Met de groene gevel en het grasdak draagt het project bovendien bij aan een regenbestendige wijk.

Fotografie: Marcel van der Burg
Fotografie: Marcel van der Burg
Fotografie: Marcel van der Burg
Fotografie: Marcel van der Burg
Fotografie: Marcel van der Burg
Fotografie: Marcel van der Burg
Fotografie: Marcel van der Burg
Fotografie: Marcel van der Burg
No image