Strandvilla Zandvoort Zuid

Project team: Gimill Mual, Marije Brans, Jeroen de Vries
Locatie: Zandvoort
Start: 2018 Q2
Oplevering: 2021 Q1
Status: Uitvoering
Opdrachtgever: Particulier

Plat dak
De opgave was om de bestaande woning te slopen en een nieuwe woning te ontwerpen. Hoewel bestemmingsplan een twee laags woning met een kap toelaat was de specifieke wens van de opdrachtgever om geen kap toe te passen. Om dit mogelijk te maken is een deel van het woonprogramma in de duin geplaatst. Het ontwerp manifesteert zich zo als een twee laags volume op de duin en wordt daarmee aan de Zandvoortse boulevard een unieke verschijning.

Kick-ass
De bovenbouw is uitgevoerd in witte betonstuc en tekent zich door de consoles met houten lamellen die rondom beide verdiepingen zijn geplaatst als zonwering. Grote raamopeningen in de gevel zijn uitgevoerd in ongelakt houten kozijnen en verticale lamellen. De betonnen onderbouw is uitgevoerd in zandkleurig gepigmenteerde prefab elementen die aan de straatzijde de glooiing van het duinlandschap accentueren waar de kelder in is geschoven.
Het robuuste materiaalgebruik in de onderbouw contrasterend met de strak witte gevel. Het grote overstek en de zonwering van houten lamellen geven het ontwerp een warme uitstraling. Een echte Kick-ass Strandvilla!

Uitzicht
In het ontwerp is uitzicht een belangrijk leidmotief: De twee woonlagen zijn ten opzichte van elkaar verschoven waardoor op de begane grond een beschut terras ontstaat met uitzicht op zee en een terras op de verdieping met uitzicht op de duinen. Het interieur van de woonkamer en keuken is zoveel mogelijk open ingedeeld en met overhoekse ramen transparant gedetailleerd om vanaf elk punt zicht op zee te geven. Hoogteverschillen in de balustrades rondom de woning refereren naar het duinlandschap en sturen het zicht richting zee.

Duurzaamheid
Als eerste in Zandvoort wordt in deze villa CLT (Cross Laminated Timber) toegepast. Voordelen van CLT zijn een warme uitstraling, een gezond binnenklimaat, een lichte contstructie en zeer snelle bouwtijd (casco in 5 dagen). Bovendien wordt in de massief houten delen CO2 opslagen en worden gemakkelijker hogere isolatiewaarden gehaald. Het dak is over het volledige oppervlak van zonnepanelen voorzien.

straatbeeld, Foto Wim Hanenberg
Zeezicht vanaf het terras, Foto Wim Hanenberg
Bestaande situatie
CLT ruwbouw op prefab betonnen onderconstructie
Ruwbouw zonwering
Ruwbouw
gevel detail
fragment van de zonwering en het overstek
No image